## Programme DHPCLG/RIAI Joint Housing Conference: 13<sup>th</sup> & 14<sup>th</sup> February 2017 Theme: Rebuilding Ireland - Delivering a Sustainable Housing Recovery

Day 1	13.00	EXHIBITION : - RIAI MEMBERS' CURRENT HOUSING PROJECTS
Mon 13 <sup>th</sup> February		Format Single Board, as New Housing 1.
Conference Registration	13.30	DUBLIN CASTLE
		Conference Registration / tea & coffee
Conference Opening	14.00	Welcome: RIAI President Carole Pollard (10 mins.).
		Welcome: DHPCLG Assistant Secretary Mary Hurley (10 mins.)
Minister of State's Opening Address	14.20	Rebuilding Ireland – Delivering a Sustainable Housing Recovery
		Keynote Address: Minister of State Damien English (20 mins.):
Conference Session 1	14.40	Plan-led development – Ireland's Spatial Framework
		Keynote Address: Paul Hogan, (Senior Planning Advisor DHPCLG) (20 mins.)
	15.00	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Niall Cussen (Principal Planning Advisor DHPCLG)
		Panel Speaker 1: Conor Skehan (CEO Housing Agency)
		Panel Speaker 2: David O'Connor (Director Housing Delivery Office DHPCLG)
		Panel Speaker 3: Damian Geoghegan (Association of Irish Local Government)
Conference Session 2	15.30	New Delivery Models
		Keynote Address: Deborah Heenan – CEO "Forward Swindon"
	15.50	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Aidan O'Connor (RIAI)
		Panel Speaker 1: Eddie Conroy (County Architect, South Dublin Co Co)
		Panel Speaker 2: Donal McManus (CEO of Irish Council of Social Housing)
		Panel Speaker 3: Aidan Culhane (WK Nowlan Real Estate Advisors)
		Panel Speaker 4: Jonny McKenna (Metropolitan RIBA Architect)
Interval	16.20	Tea / Coffee
Conference Session 3	16.40	Rapid Delivery – Accelerating Housing Provision
		Keynote Address: Tony Woods (LHC Public Procurement UK- Technical Support)
	17.00	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Maura Connolly (Senior Advisor DHPCLG)
		Panel Speaker 1: Michael Cleary (Director Cleary McCabe Development & Asset Managers)
		Panel Speaker 2: Michael Cosgrave (Cosgrave Developments)
		Panel Speaker 3: Michael Landers (RIAI)
Closing Remarks	17.30	Summing-up: Joint Chairs:
		Paul Altman (Senior Advisor DHPCLG); Paul Keogh (RIAI) (15 mins.)
	1	ı

Day 2 Tues. 14 <sup>th</sup> February	8.50	CONFERENCE OPENING: Conference Registration / tea & coffee
Conference Session 4	9.10	Urban Regeneration – Revitalising Small Towns - Learning from Europe
		Keynote Address: Vigleik Winje, Urban Planner Haugesund, Norway
	9.30	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Paul Altman (Senior Advisor DHPCLG)
		Panel Speaker 1: Patrick Roche (Chairman Leighlinbridge Housing Association AHB)
		Panel speaker 2: Grainne Shaffrey (RIAI)
		Panel Speaker 3: Giulia Vallone (RIAI Architect & Urbanist, Cork Co Co)
Conference Session 5	10.00	Plan-led development: Delivering Quality Through Design
		Keynote Address: The Limerick Design & Public Realm Code – Sustainable Communities
		Seamus Hanrahan (Senior Architect)/Sarah Newell (Executive Planner) (Limerick Regen.) (20 min)
	10.20	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Paul Keogh (RIAI)
		Panel Speaker 1: Joe Kennedy (RIAI)
		Panel Speaker 2: Gerard Maccreanor (RIBA - Regeneration Architect)
		Panel Speaker 3: Philip Jackson (RIAI – Chair Urban Design Committee)
Interval	10.50	Tea / coffee
Conference Session 6	11.10	Between the Times and the Place (Urban Regeneration – Inner City Revitalisation)
		Keynote Address: Brian Evans (Professor of Urbanism, McIntosh School of Architecture) (20 min)
	11.30	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Michelle Fagan (RIAI)
		Panel Speaker 1: Justin O'Brien (Circle AHB & ICSH)
		Panel Speaker 2: Ali Grehan (City Architect Dublin City)
		Panel Speaker 3: Ciaran Cuffe (Dublin City Councillor – Public Realm Committee)
		Panel Speaker 4: James Kelly (RIAI)
Conference Session 7	12.00	Maximising Existing Stock – Delivering Apartments over Existing Shops
		Keynote Address: Denis Byrne (RIAI) (20 mins)
	12.20	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Sarah Neary (Principal Advisor DHPCLG)
		Panel Speaker 1: Mary Conway (Deputy Dublin City Planning Officer)
		Panel Speaker 2: Sean Hogan (Director of National Fire and Emergency Planning)
		Panel Speaker 3: Ivan Grimes (Director of Services, Housing, Waterford City & County Council)
Interval	12.50	Lunch
Conference Session 8	14.00	Urban Regeneration – Suburban Intensification
		Keynote Address: John O'Mahony (RIAI)/ David Dwyer (RIAI – Urban Designer) (20 mins.):
	14.20	Panel Discussion / Questions & Answers (30 mins.):
		Chair / Moderator: Michael Crowe (RIAI)
		Panel Speaker 1: David Cantwell (Hooke & McDonald)
		Panel Speaker 2: John O'Hara (Acting Dublin City Planning Officer)
		Panel Speaker 3: Neil Deely (RIBA Architect)
		Panel Speaker 4: Derek Tynan (Previous RIAI Housing Silver Medal Winner)
Conference Closing	15.10	Rebuilding Ireland – Delivering a Sustainable Housing Recovery - The Next Steps
& Minister's Address		Reflections: Sarah Neary (DHPCLG); Carole Pollard (RIAI)
		Paul Keogh (RIAI); Paul Altman (DHPCLG)
RIAI Housing Awards		Conference Closing: Keynote Address by Minister Simon Coveney (20 mins.)